Meme kanseri kadınlarda sık gözlenen bir hastalık haline geldi. Rakamların sıkıcı dünyasına bakacak olursak her 8 kadından birinde meme kanseri görülüyor.

    Tecrübeme göre de görülme yaşı oldukça düştü, genç kadınlarda da sıklıkla görür olduk. Neyse ki erken tanı sayesinde hem hastaların yaşam beklentileri arttı hem de korunan (yani tamamen alınması gerekmeyen) memelerin sayısı arttı.

    Yine de mastektomi yapılması gereken (yani memenin tamamının alınması gereken) hastaların sayısı da az değil. Bu durumda tedavi sonrasında hastaların yaşam kalitelerini arttırmak önem kazanıyor.

    Mastektomi Nedir?

    Meme kanseri nedeni ile memenin tamamen alınması işlemine verilen isimdir. Kitlenin boyutuna ve kanserin evresine göre memenin üzerindeki cilt ve meme başı ile beraber tamamen alınabilir veya meme başı ve cildi korunarak içi boşaltılabilir.

    Memenin kaybı kadınlarda hem fizyolojik hem de psikolojik problemlere yol açar. Örneğin kalan diğer meme de büyükse bu omurga üzerindeki yükün dengesini bozup problemlere yol açar. Ayrıca memenin olmaması kadındaki beden imajını zedeleyen bir durumdur. Her aynaya baktığında kişiye yaşadığı olayı hatırlatır. Bu nedenle kaner sonrası süreçte memenin onarılması hastaların daha iyi hissetmelerini, daha özgüvenli olmalarını sağlar ve yaşam kalitelerini arttırır.

    Meme onarımı, artık meme kanseri tedavisinin bir parçası olarak görülüyor. Bu nedenle daha hastalığın ilk teşhis aşamasından tedavisi sonlanana dek bizler de plastik cerrah olarak meme ekibinin bir parçasıyız. Ameliyat olmadan önce mutlaka bir plastik cerrahla da görüşün.

    Meme Onarımı Kimlere Yapılmalıdır?

    Kişinin ameliyat olmasına engel herhangi bir tıbbi problemi yoksa herkese meme onarımı yapılabilir, yaşın vs. bir önemi yoktur.

    Meme Onarımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

    Meme Onarımı
    Meme Onarımı

    Bu sorunun cevabına Genel Cerrah, Onkolog, Plastik Cerrah ve hasta ile beraber ortak karar verilir. Erken evre bir tümör varsa, meme koruyucu yöntemler yapılabilir, yani memenin tamamı alınmadan sadece tümör alınarak yapılabilir.

    Burada eğer memeler büyükse küçültme işlemi ile beraber tümör dokusu alınabilir (onkoplastik mamoplasti). Eğer meme korunmuşsa sonrasında mutlaka radyoterapi almanız gerekecektir. Daha ileri evrelerdeyse geç onarım yapılması tercih edilir. Kemoterapi ile radyoterapi de tamamlandıktan sonra 6-12 ay beklenir ve sonrasında onarım yapılır. Eğer radyoterapi alınmayacaksa mastektomi yapılan seansta implant (silikon) ile onarım yapılabilir.

    Ameliyat Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Diğer ameliyatlarda olduğu gibi sigarayı, kan sulandırıcı ilaçları ameliyat öncesinde (tercihen 3 hafta önce) kesmeniz gereklidir. Hatta bu dönemde yeşil çay gibi bitki çaylarından da uzak durmakta fayda var. Geç onarım yapılacaksa mutlaka ameliyat öncesinde mamografi ve USG tekrarlanmalıdır. Bu sonraki takiplerde çok önem arz eder.

    Meme Onarımı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

    Meme onarımında hangi teknik kullanılırsa kullanılsın genelde en az iki seans gerektirir. Bazı durumlarda daha fazla gerektirdiği de olabiliyor. Süreç ortalama bir yılda tamamlanıyor, genelde en uzun süreni ilk seans oluyor. İster silikon ister kendi öz dokunuz ile onarım yapılsın, genellikle ikinci seansta simetri sağlanması amacıyla ufak revizyonlar gerekli olabiliyor. Simetri sağlandıktan sonra da üçüncü seansta lokal anestezi ile meme başı onarımı yapılır. Bu sürecin uzun soluklu olduğunu bilmenizde fayda var.

    Hangi Meme Onarım Teknikleri Vardır?

    Temel olarak iki onarım tipi vardır denilebilir: Silikon implant ile yapılan ve kendi dokunuz ile yapılan. Bazen her iki yöntem beraber de kullanılabiliyor.

    Silikonla Meme Onarımı

    Genelde erken onarım yapılan durumlarda kullanılır. Burada deri koruyucu mastektomi yapılır yani memenin içi boşaltılır, ve silikon ile onarım sağlanır. Silikon genelde kas altına yerleştirilir ancak yeni geliştirilen bazı ürünler sayesinde, çok az sayıda hastada silikonlar bu ürünlere sarılarak kas üstüne de yerleştirilebiliyor. Bu tip bir onarım için hastanın radyoterapi görmemesi gerekir. Radyoterapi göreceği kesin olan hastalarda doku genişletici yerleştirilebilir, bunu içi boş bir balon gibi düşünebilirsiniz. Bu da aynen silikon gibi kas altna yerleştirilir, ameliyattan sonra 2-3. haftalarda içi serum ile doldurulmaya başlanır ve öyle radyoterapiye yollanır. Tedavi bittikten 6 ay sonra da normal silikon protezle değiştirilir.

    Öz Doku ile Meme Onarımı

    Burada karından veya sırttan deri, deri altı dokusu ve bazen de kas dokusu memeye taşınarak yeni meme oluşturulur. Kas da dahil edilerek taşınabilir veya damarları bulunup vücutttan tamamen ayrılır ve meme bölgesine mikrocerrahi yöntemle adapte edilir. Bu dokulara ‘flep’ denilir.

    Meme başı onarımı tüm ameliyatlar bittikten ve simetri sağlandıktan sonra yapılır. Genellikle lokal anestezi yeterli olur, meme başı yapıldıktan sonra etrafındaki kahverengi alana da dövme (tatuaj) yapılır.

    Simetri sağlanması amacıyla sıklıkla yağ enjeksiyonu da kullanılır.

    Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

    Meme onarımında çok çeşitli yöntemler kullanılabilir, mikrocerrahi yöntemle flep yapılanlar dışında genellikle hastanede 1-2 gece kalınması yeterlidir. Muhtemelen meme bölgesinde kan toplayan drenler olacaktır, bu drenleri gelen kan miktarına bağlı olarak 1 haftaya kadar tutabiliyoruz. 48 saat sonra ılık duş alanızı öneriyoruz, günlük yaşantınıza dönmeniz 1 hafta-10 günü bulabilir. İlk 5-6 hafta özel bir sütyen takmanız önerilir, ilk 6 hafta spor olarak sadece yürüyüş yapabilirsiniz. Diğer plastik cerrahi ameliyatlarında olduğu gibi memenin şeklinin oturması 3 ile 6 ayı bulabilir, memede ve doku alındıysa alınan bölgede izler kalacaktır. Bu dönemde sigara içmemeniz yara iyileşmesine çok önemli katkı sağlar.

    Doç. Dr. Sevgi KURT Online Randevu
    Doç. Dr. Sevgi KURT Online Randevu
    Online Randevu Telefon Araması