Burun estetiği ülkemizde en çok tercih edilen estetik operasyonlardan biridir. Daha iyi bir görünüme kavuşmak adına dünyanın pek çok ülkesinden insanlar ülkemize burun estetiği için ziyaretlerde bulunmaktadır. Estetik kaygıların dışında sağlık problemleri dolayısıyla da başvurulan burun estetiği, en çok dikkat gerektiren estetik operasyonlardan biridir. Yüzde en belirgin organ olması sebebiyle burun şeklinde gerçekleştirilen değişiklikler yüzü ve ifadeyi büyük ölçüde değiştirmektedir.

    Burun estetiği (Rinoplasti) Nedir?

    Burun estetiği, burunda var olan şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması ve mevcut sağlık problemlerinin giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardır. Burunda bulunan kemik eğrilikleri, şekil bozuklukları ve burun eti gibi sağlık problemleri, nefes alma güçlüğü, uyku apnesi, ağız kokusu gibi pek çok soruna yol açabilmektedir. Burun estetiği ameliyatı ile burun ve burun deliklerinin boyutu ve şekli değiştirilebilmekte, alın ve burun kökü arasındaki açı ile dudak ve burun arasındaki açı düzeltilebilmektedir.

    Kimler Burun Estetiği Yaptırabilir?

    Burun Estetiği Ameliyatı İstanbul
    Burun Estetiği Ameliyatı

    Burun estetiği, burnunun şeklinden memnun olmayan, genel sağlığı operasyon için elverişli herkese uygulanabilen bir işlemdir. Bu operasyonun gerçekleşebilmesi için kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu nedenle 18 yaşın altında olan erkekler ve 16 yaşın altında olan kadınlar operasyona uygun görülmemektedir.

    Gebelikte burun estetiği operasyonu gerçekleştirilememektedir. Operasyon için doğumdan sonra en az 6 ay geçmiş olması gerekmektedir. Bunun başlıca sebebi operasyonda ve sonrasında kullanılan ilaçların süte ve emzirme ile bebeğe geçmesinin önlenmesidir. Diğer bir sebep ise gebelik sonrası yüzde var olan şişlik ve ödemlerin ortadan kalkmasını takiben operasyonun gerçekleşmesi gerekliliğidir.

    Burun Estetiği Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

    Burun Ameliyatı Öncesi ve Sonrası
    Burun Ameliyatı Öncesi Sonrası

    Burun estetiği için başvuran erkek ve kadınların büyük bir kısmı bu operasyonu, daha iyi bir görünüme kavuşmak için istemektedir. Burunda mevcut olan şekil bozuklukları tüm yüz ifadesini değiştirmekte ve bu da öz güven problemlerine yol açabilmektedir. Yapılan araştırmalar burun estetiği operasyonları ardından kişilerin sosyal hayatlarında ve iş hayatlarında daha aktif ve başarılı olduklarını ortaya koymuştur.

    Yaygın olarak görülen burun şekil bozuklukları:

    • Burnun olması gerekenden daha büyük ya da daha küçük olması
    • Burun sırtında kemer bulunması
    • Burnun ön görüntüsünün olması gerekenden büyük olması
    • Burun ucunun düşük olması
    • Burun ucunun geniş görünümü
    • Burun deliklerinin olması gerekenden büyük ya da küçük olması
    • Burun deliklerinin S şeklinde olması
    • Burun kökünün olması gerekenden yüksek ya da basık olması
    • Daha önce gerçekleştirilmiş başarısız burun estetiği operasyonlarına bağlı gelişen şekil bozuklukları

    Travma ve kazalara bağlı yaralanmalar sonucu burun dokusunda yaşanan kayıplar ya da şekil bozuklukları da burun estetiği ile mümkün olduğunca giderilmekte ve burun olması gereken forma getirilebilmektedir.

    Burun estetiği ameliyatları yalnızca daha iyi bir görünüm için tercih edilmemektedir. Burunda var olan aşırı eğrilikler, burun eti varlığı ve kıkırdak yetmezliği gibi nedenlerle burun boşluğunun daraldığı durumlarda nefes alma güçlüğü yaşayan hastalar için burun estetiği önerilmektedir. Septoplasti, valf onarımı, konka tedavileri vb. teknikler kullanılarak nefes alma güçlüğüne yol açan burun şekil bozuklukları ortadan kaldırılabilmektedir.

    Burun Estetiği için Doktor Seçimi Nasıl Olmalı?

    Burun estetiği en hassas ve tecrübe gerektiren estetik operasyonlardan biridir. Doğal görünen, yüzünüz ile uyumlu ve herhangi bir sağlık problemi yaratmayacak bir sonuç elde edebilmek için mutlaka bilgili, deneyimli ve uzman bir doktor seçmeniz gerekmektedir.

    Doktorunuzun ne kadar bilgili olduğunu anlamanın yolu özgeçmişini kontrol etmektir. Akademik kariyeri, bilimsel yayımları, katıldığı ve konuşma yaptığı kongreler doktorunuzun bilgi ve birikimi hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Doktor seçiminde doktorunuzun ne kadar titiz çalıştığını anlamanın yolu ise önceki hastaları ile temas kurmaktır. Daha önce aynı doktorun gerçekleştirdiği estetik operasyonların sonuçları ve tedavi süreci hakkında bilgi sahibi olarak doğru bir seçim yapıp yapmadığınıza karar verebilirsiniz. İyi bir estetik cerrah sürekli olarak aynı burunları yapmamalıdır, her yüz şekli farklı olduğu için her yüz için uygun ve doğal görünen burun farklıdır.

    Burun estetiği için doktor seçiminde hastalar cerrahın önerdiği fiyatlandırmaya göre de fikir sahibi olabilmektedir. Ancak fazla düşük fiyatlandırma yapan doktorların kullandığı tekniklerin de başarısız olma olasılığı daha fazladır. Başarısız gerçekleştirilen bir burun ameliyatının düzeltilebilmesinin çok daha pahalı ve ileri teknik isteyen bir durum olduğu bilinmelidir.

    Burun Estetiği Çeşitleri Nelerdir?

    Burun Estetiği İstanbul
    Burun Estetiği

    Burun estetiği çeşitleri; burun büyütme operasyonları, burun küçültme operasyonları ve her iki tekniğin birlikte uygulandığı operasyonlar olarak 3 tiptir diyebiliriz. Burun büyütme operasyonlarında kaburga kıkırdakları, kulak kıkırdakları, saçlı deriden alınan zar ve karın kası zarı kullanılabilmektedir. Bu operasyonlar çoğunlukla daha önce başka bir klinikte burun ameliyatı olup başarısız sonuçlanmış hastalar için tercih edilmektedir. Burun küçültme operasyonlarında ise çıkarılan doku parçaları burnun yeniden şekillendirilmesi için kullanılmaktadır.

    Burun Estetiğinde Kullanılan Teknikler Nelerdir?

    Burun estetiği için kullanılan birçok teknik bulunmaktadır. İyi bir estetik cerrah, tüm hastalara aynı teknikleri uygulamak yerine hastanın şikâyetine ve amaçlanan sonuca göre kullanılması gereken tekniği uzmanlık ile uygulayabilmelidir. Burunda bulunan şekil bozukluğuna ve deri yapısına bağlı olarak kullanılan burun estetiği tekniği de değişkenlik göstermektedir.

    Açık Burun Estetiği

    Günümüzde en sık kullanılan burun estetiği tekniğidir. Bu teknikte iki burun deliği arasındaki sütundan küçük bir kesik açılarak burun kemik ve kıkırdakları biçimlendirilmektedir. Avantajlı olan bu teknik ile burnun kolayca istenilen formu alması ve burun ucunun dikişler sayesinde daha sağlam kalması sağlanmaktadır.

    Bu teknik burundaki tüm şekil bozuklukları için tercih edilebilmekte ve operasyon öncesi 3D olarak buruna verilecek şeklin planlanabilmesi olanağı bulunmaktadır. Operasyonda üstün teknolojili ultrasonik kemik şekillendirme cihazları kullanılabilmektedir. Operasyon sonrası kesi açılan bölgede belirgin olmayan bir iz oluşabilmekte ancak bu iz 1 yıl gibi bir sürede gözle seçilemeyecek kadar silinmektedir.

    Kapalı Burun Estetiği

    Burun estetiği için kullanılan ilk tekniklerden biri kapalı burun estetiğidir. Bu teknik burun ucu şekillendirilmesine ihtiyaç duyulmayan hastalarda tercih edilmekle beraber günümüzde nadiren kullanılmaktadır.

    Kapalı burun estetiği tekniğinde kesiler burun deliklerinin içerisinden açılmakta ve burun ucuna hâkimiyet oluşturulamamaktadır. Çoğunlukla ufak revizyonlar ve burun sırtında yer alan şekil bozuklukları için tercih edilmektedir. Bununla birlikte kesilerin burun deliklerinin içinden açılması herhangi bir iz oluşma riskini de ortadan kaldırmaktadır.

    Doğurtma Tekniği ile Burun Estetiği

    Avantajlı tekniklerden biri olan doğurtma tekniğinde, burun içerisinden paralel iki kesi açılarak burun kıkırdakları şekillendirilmektedir. Bu teknik ile açık burun estetiğinde olduğu gibi burun ucunda hâkimiyet sağlanırken, iki burun deliği arasındaki sütundan kesi yapılmayarak iz oluşma riski ortadan kaldırılmaktadır.

    Burun için destek oluşturan mekanizmalara müdahale edildiği için oldukça hassas ve uzmanlık gerektiren bir operasyondur. Bu teknik burun delikleri dar olmayan, ciddi burun eğriliği bulunmayan ve burnun her iki tarafındaki dokuların asimetrik olmadığı durumlarda tercih edilmektedir.

    Modifiye Doğurtma Tekniği ile Burun Estetiği

    Bu teknik tıpkı doğurtma tekniğinde olduğu gibi burun ucu hakimiyetine olanak tanırken, iki burun deliği arasındaki sütunda kesi yapılmadığından iz bırakma gibi bir risk oluşturmamaktadır. Doğurtma tekniğinden en belirgin farkı ise burun içerisinde ikinci bir kesiye ihtiyaç duyulmadığı için burun destek mekanizmalarının zarar görme ihtimali bulunmamasıdır.

    Daha önce burun estetiği operasyonu geçirmemiş olan hastalarda tercih edilen bu yöntem, eğri ve yatık burunlu hastalar ile burnun iki yanındaki dokuların asimetrik olması durumlarında tercih edilmemektedir.

    Rinoplasti, Septorinoplasti ve Septoplasti Farkları Nelerdir?

    Rinoplasti, genel olarak burun şeklinin değiştirilmesini kapsayan işlemlere verilen isimdir. Burun estetiği anlamında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Septoplasti ameliyatlarında ise burun şeklinde herhangi bir değişiklik gözlemlenmez. Septoplasti tedavi yöntemi ile burun delikleri arasındaki bölgeden kaynaklanan nefes alma sorunları tedavi edilmektedir. Septorinoplasti ameliyatlarında ise rinoplasti ve septoplasti işlemleri bir arada yürütülür ve hem şekil bozuklukları hem de nefes alma problemleri ortadan kaldırılır.

    Septoplasti ameliyatı nefes almada güçlük çeken, ancak hiçbir zaman estetik operasyon geçirmeyi düşünmeyecek hastalar için uygun bir yöntemdir. estetik operasyon geçirmeyi düşünen ve nefes alma sorunu yaşayan hastalar için en uygun tedavi yöntemi ise septorinoplasti ameliyatlarıdır.

    Septorinoplasti ameliyatı yerine rinoplasti ve septoplasti işlemlerinin ayrı zamanlarda uygulanması genellikle sorunlara neden olur. Önce septoplasti ameliyatı olan hastalarda kıkırdaklar alındığı ya da şekil değiştirdiği için rinoplasti ameliyatında bu kıkırdaklar tekrar kullanılamamaktadır. Bu da rinoplasti ameliyatının gidişatının değişmesine ve sürecin zorlu bir hale dönüşmesine neden olabilmektedir. Ancak septorinoplasti ameliyatlarında işlemler eş zamanlı olarak yapıldığından dolayı eğriliğe yol açan kıkırdaklar estetik amaçlı olarak kullanılabilmektedir.

    Burun Estetiği İçin Muayene Nasıl Gerçekleştirilir?

    Burun estetiği için muayenede, hastaların operasyonu isteme sebebi, beklentileri ve sağlık durumları hakkında görüşmeler gerçekleştirilir. Hastanın yönelttiği sorular yanıtlanarak beklentilerinin gerçekleşebilme durumu hakkında fikir paylaşımı yapılır.

    Birçok hasta muayeneye gelmeden önce araştırmalar yapmakta ve istediği burunların fotoğraflarını göstermektedir. Ancak hastaların burun şekli ve yapısı her zaman istenilen sonuca ulaşmaya elverişli olmayabilmektedir. Bu doğrultuda hastalara istedikleri burunların fotoğraflarının yanında istemedikleri burun şekillerini de yansıtan fotoğraflar sunmalarını önermekteyim. Bu hastanın zevkinin anlaşılabilmesine olanak tanımakta ve hastanın beklentilerine en yakın sonucun alınmasını sağlamaktadır.

    Nefes Alma Güçlüğü Burun Estetiği İle Giderilebilir mi?

    Burun estetiği operasyonları nefes alma güçlüğü bulunan hastalar için önerilen bir tedavi metodudur. Burunda var olan et büyüklüğü, deviasyon ve valf yetmezliği gibi problemler burun estetiği ile eş zamanlı olarak ortadan kaldırılmaktadır.

    Burun estetiği isteyen ve nefes güçlüğü problemi yaşayan hastaların öncesinde spekulum aracılığıyla burun boşluğu muayene edilmektedir. Bu alanda bulunan kıkırdak eğrilikleri, burun kanalı darlığı, et büyüklükleri ve burun taşları kontrol edilmektedir. Ardından daha arka bölgeleri gözlemleyebilmek için rinofarengoskop denilen ışıklı kamera sistemleri kullanılmaktadır. Bu amaçla, ses dalgaları kullanarak burunda nefes alma güçlüğüne yol açan yapıları görmeye imkân tanıyan rinometri cihazı da kullanılabilmektedir.

    Burunda nefes alma güçlüğüne yol açan yapıların tespit edilmesi ardından, nefes kaliteniz de ölçülmektedir. estetik operasyon öncesi ve sonrası nefes kaliteniz PNIF ve rinomanometri sistemleri kullanılarak değerlendirilmektedir.

    Burun estetiği operasyonları yalnızca daha estetik ve iyi bir görünüm odaklı değil sağlıklı nefes alabilmenin sağlanabilmesi prensibini de gerçekleştirme odaklıdır. Başarılı bir burun estetiği için sonrasında hastaların rahatça nefes alıp verebiliyor olmaları en önemli kriterdir.

    Burun Estetiği Sonucu Önceden Görüntülenebilir mi?

    Burun estetiği için başvuran hastaların en çok merak ettiği konu ameliyat sonrası burunlarının nasıl görüneceği olmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde burun estetiği operasyonundan önce 3D tarayıcılar sayesinde hastanın yüzü taratılmakta ve yüz için en uygun boyut, genişlik ve uzunlukta burun tasarlanmaktadır. Bu sayede operasyon öncesi hastalar sahip olacakları burun şeklinin simülasyonunu görebilmekte ve istenmeyen sonuçların önüne geçilmektedir.

    Kalın Deri Burun Estetiği İçin Engel Oluşturur mu?

    Kalın deri modern estetik teknikleri için bir engel teşkil etmemektedir. Günümüzde uygulanan burun estetiği tekniklerinde burundaki kemik, kıkırdak gibi dokular şekillendirilirken burun derisinde değişiklik yapılmamaktadır. Nadiren bazı durumlarda burun derisinde inceltmeler gerekli olabilmektedir.

    Kalın deri, burun estetiği operasyonu sonrası iyileşme sürecinin daha uzun olmasına yol açabilmektedir. Bunun başlıca nedeni kalın derinin daha fazla ödem biriktirmesidir. Bu durumun önüne geçilebilmesi adına operasyondan önce deriyi inceltici hap, steroid, krem vb. tedavi metotları kullanılabilmektedir. Hastaya uygun olan deri tedavi protokolü doktor tarafından önerilmektedir.

    Lokal Anestezi İle Burun Estetiği Ameliyatı Mümkün mü?

    Lokal anestezi ile burun estetiği ameliyatı gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bunun başlıca nedeni operasyon sırasında kan basıncının sabit tutulması için lokal anestezinin yeterli olmamasıdır. Bu durum operasyon sırasında normalden fazla kanama oluşmasına yol açabilmektedir.

    Bunun dışında operasyonun genel anestezi altında gerçekleşmesi cerrah ve hasta açısından daha konforlu olmaktadır. Burun estetiği son derece hassas ve dikkat gerektiren bir operasyon olduğu için olası kanama ve problemlerin önüne geçilmesi adına genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

    Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün mü?

    Burun Estetiği Öncesi ve Sonrası
    Burun Estetiği Öncesi Sonrası

    Burun estetiği için tek yol her zaman ameliyat olmamaktadır. Ameliyatsız burun estetiği amacıyla kullanılan birçok teknik bulunmaktadır, ancak bu teknikler uzun süre kalıcılık sağlamamakta ve tekrarlanmaları gerekmektedir.

    Burunda var olan şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması amacıyla ameliyattan korkan hastaların en sık tercih ettiği ameliyatsız burun estetiği yöntemi dolgu uygulamalarıdır. Bu teknik için Hyaluronic Asit içeren çeşitli dolgu malzemeleri kullanılmaktadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu teknik ile burunda var olan hafif şekil bozuklukları acısız ve dakikalar içerisinde giderilebilmektedir. 1 yıl kalıcılığı olan dolgu uygulamaları, ileride burun estetiği ameliyatı olmak isteyen hastalara önerilmemektedir. Bunun başlıca nedeni burnun hafif de olsa işlem geçirmesine yol açmasıdır.

    İp askı yöntemi de ameliyatsız burun estetiğinde tercih edilen metotlardan biridir. Ancak bu yöntem de kalıcı değildir ve uzun vadede ipin gevşemesi ile burun düşebilmekte ya da ipin dokuyu kesmesi gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Burunda var olan şekil bozukluklarının giderilmesi ve hayal edilen burun şekline ulaşabilmek için en sağlıklı ve kalıcı yöntem burun estetiği ameliyatlarıdır.

    Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

    Burun estetiği operasyonu sonrasında burnunuzun yeni şeklinin korunabilmesi adına burun özel bir plastik materyal ile desteklenir. Operasyon sonrası 7-10 gün boyunca bu materyal burnunuzda kalır. Bu süreçte şişme ve ağrının önlenebilmesi adına hastaya buz kompresler önerilmektedir.

    Plastik materyalin çıkarılması ardından, burunda bulunan kaba şişlikler iyileşir ve sizi tanımayan insanların fark edemeyeceği ölçüde hafif şişlikler bir süre daha kalır. Bu operasyonda kullanılan ileri teknoloji cihazlar sayesinde çoğu hastada morluk oluşmamakta ve çok az oluştuğu durumlarda da birkaç gün içerisinde iyileşmektedir.

    Burun estetiği ameliyatları sonrası burnun tamamen iyileşip oturması yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Bu süre sonunda hastalar hayal ettikleri buruna ömür boyu sahip olmakta ve hiçbir olumsuzluk yaşamamaktadır. İyileşme süreci boyunca hastalar ilk hafta, ilk ay, 3. ay, 6. ay, 1. yıl ve yılda bir kez olmak üzere düzenli kontrollere çağırılmaktadır. Hastalar operasyon sonrası 3. günde sosyal hayata dönebilmektedir.

    Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

    • Burun estetiği ameliyatı öncesinde ameliyat için engel teşkil edebilecek sağlık problemleriniz bulunmadığından emin olmanız gerekmektedir. Ameliyat sırasında oluşabilecek risklerin önüne geçilmesi ve iyileşme sürecinizin hızlanması için fiziksel sağlığınızın iyi durumda olması önemlidir. Ameliyat öncesi 3 haftalık süreçte doktorunuzu mutlaka hastalıklarınız ve kullandığınız ilaçlar hakkında bilgilendirmelisiniz.
    • Burun estetiği ameliyatı öncesi muayene sırasında hastaların kronik ya da akut bir hastalığı bulunup bulunmadığı, düzenli kullandığı ilaçlar ve alerjik reaksiyon oluşturabilecek etkenler hakkında kontroller gerçekleştirilmektedir. Operasyondan 1 hafta önce hastanın genel anestezi için uygunluğunu test etmek amacıyla tahliller yapılmaktadır.
    • Ameliyat öncesi 1 hafta boyunca aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçlar, grip ilaçları ve Ibuprofen içeren ağrı kesiciler kullanılmamalıdır. Bunun haricinde düzenli kullanılan bazı ilaçlar için farklı tedavi protokolleri uygulanmakta olduğundan hasta bu konuda bilgilendirilmektedir.
    • Yeşil çay, bitki çayları, ginseng, keten tohumu, sarımsak, E vitamini, vişne, tarçın, kiraz ve resveratrol gibi maddeler kanda sulanmaya yol açabilmektedir. Bu maddelerin ameliyattan en az 1 hafta önce tüketimlerinin durdurulması gerekmektedir.
    • Doğum kontrol hapı kullanan hastaların ameliyattan en az 1 ay önce ilaç kullanımını bırakmış olması gerekmektedir.
    • Roaccutane tedavisinde olan hastalar için burun estetiği ameliyatı gerçekleştirilememektedir. İlacın ameliyattan en az 6 ay önce bırakılmış olması gerekmektedir.
    • Sigara kullanımının ameliyat sırasında genel anestezinin risklerini arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatından en az 1 ay önce sigara kullanımının bırakılması gerekmektedir.
    • Kalın derili hastalar için burun estetiği ameliyatı öncesinde birtakım tedavi metotları uygulanmaktadır. Yine ameliyattan önce, bantlı iyileşme süreci için cildi hazırlayıcı bakım sistemleri de hastalara önerilmektedir.
    • burun estetiği ameliyatından 1 hafta önce 500 mg C vitamini kullanımı yaraların iyileşme sürecini hızlandırdığı için hastalara önerilmektedir.
    • Ameliyat öncesi hastalara olası komplikasyonların önlenmesi amacıyla burun kıllarını kesmeleri ve var ise bıyıklarını tıraş etmeleri önerilmektedir.
    • Burun estetiği ameliyatı sırasında genel anestezi uygulanacağı için operasyon öncesi 8 saat boyunca yemek yenmemeli ve 4 saat boyunca su içilmemelidir.

    Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

    • Burun estetiği ameliyatı sonrası ilk 4 saat yemek yememeniz ve su içmemeniz gerekmektedir. 4 saat ardından su içmeye başlayabilir ve 6. saatte de yumuşak gıdaları tüketmeye başlayabilirsiniz. Ameliyat sonrası ilk ay ağzınızı zorlayacak derecede fazla açmamanız gerekmekte bunun dışında çiğneme, yutkunma gibi hareketler burnunuza zarar vermemektedir.
    • Ameliyat ardından en erken şekilde refakatçi yardımı ile yürüyüş yapmanız kan dolaşımınızın düzelmesi için önemlidir. Yatakta yattığınız süre zarfında da kollarınızın ve bacaklarınızın hareket halinde olması dolaşımınız için faydalı olacak ve anestezinin etkilerinin daha hızlı geçmesini sağlayacaktır.
    • Burun estetiği ameliyatı sonrası ilk 24 saat içerisinde dışkılama yapmadıysanız ve makattan herhangi bir gaz çıkışı gerçekleşmediyse durumu mutlaka hemşirelere bildirmeniz gerekmektedir.
    • Ameliyat ardından 24 saat boyunca gözlerinizin üzerine 2 saat aralıklarla buz kompresler uygulanması önerilmektedir. Bu amaçla soğuk jel paketler kullanılabildiği gibi lateks eldiven içerisine buz konularak da uygulama gerçekleştirilebilmektedir. Bu uygulamada başlıca amaç ameliyat sonrası oluşan morarma ve şişliklerin en az düzeye inmesini sağlamaktır.
    • Ameliyat sonrasında burunda hafif düzeyde akıntı oluşabilmektedir ve bu endişelenecek bir durum değildir. Burun ucuna bu sızıntıyı emmesi için gazla bez yerleştirilmektedir. Operasyon sonrası 2. gün bu bezi çıkarmanızda bir mahsur yoktur.
    • Burun estetiği ameliyatı ardından 1 gün doktor gözetiminde kalmanız gerekmektedir. Ameliyattan sonraki gün kontrollerinizin gerçekleştirilmesi ardından taburcu edilirsiniz.
    • Ameliyat sonrası 3 gün boyunca gözlerinizden yaşlar akabilmektedir. Bu endişelenecek bir durum değildir ve geçicidir. Bu akıntının sebebi normalde burun içerisine akan gözyaşlarının şişlikler sebebiyle dışarı boşaltılmasıdır.
    • Burun estetiği için geliştirilen yeni teknikler sayesinde ameliyatta klasik yapışma yapan tamponlar yerine silikon splintler kullanıldığı için, ameliyat sonrası bu splintler çıkarılırken ağrı ya da acı hissedilmemektedir. Bu splintler ameliyat sonrası hastanın rahat nefes alabilmesini sağlamaktadır. Splintler çıkarılana dek hastaya her bir burun deliğine sıkması için özel bir sıvı reçete edilmektedir.
    • Ameliyat sonrası buruna temastan mümkün mertebe kaçınılmalı, temas edilmesi gereken durumlarda ise eller mutlaka dezenfekte edilmiş olmalıdır.
    • Burun estetiği ameliyatı ardından ilk banyonuzu yaptıktan sonra makyaj yapmaya başlayabilirsiniz. Operasyon sonrası 2 hafta boyunca kaşlarınızın ortasını almamanız gerekmektedir.
    • Bazı burun estetiği ameliyatlarında üst dudağın içinden küçük bir kesi yapılması gerekebilir. Operasyonunuzda böyle bir kesi kullanıldıysa, operasyon ardından ilk gün sıvı gıdalar tüketmeniz ikinci günden sonra yavaş yavaş yumuşak gıdalara geçmeniz önerilmektedir. Ağız hijyeninize de ekstra özen göstermeniz ve ağzınızı yemeklerden sonra su ile çalkalamanız önerilir. Dudak içinden kesi gerçekleştirilmiş olan operasyonlardan sonra 2. gün dış fırçalamaya başlamanız gerekmektedir.
    • Açık burun ameliyatları ardından hastalara dikiş yerlerine günde 1 defa uygulanmak üzere terramycin merhem reçete edilmektedir.
    • Ameliyat sonrası 7-11. Günler arasında splintlerin çıkarılmasını takiben günde 3 defa deniz suyu içeren ürünler kullanmanız ve burun içerisine uygulayacağınız merhemler ile iyileşme süreciniz hızlanacaktır.
    • Splintlerin çıkarılması ardından burun üzerine bant uygulanmaktadır. Bu bantın 5 gün kalması yeterli olup 5 günün ardından evde su ile ıslatarak kendiniz yavaşça çıkarabilirsiniz.
    • Açık burun estetiği operasyonu sonrası burun altında var olan kesinin iyileşmesi ve iz bırakmaması amacıyla özel jeller ve güneş koruyucu kremler kullanmanız önerilmektedir. Operasyon sonrası 6 ay boyunca güneşe her çıktığınızda jel altına güneş koruyucu uygulamanız iyileşme süreci için önemlidir.
    • Ameliyat sonrası burnunuz içerisinde gördüğünüz dikişlere müdahele etmemeniz gerekmektedir. Bu dikişler zamanla eriyerek gözden kaybolacaktır.
    • Ameliyat ardından 4 hafta boyunca yan yatmamalı ve gözlük kullanmamalısınız. Yine 4 haftalık süreçte ağır sporlar yapmamanız gerekmektedir.
    • Ameliyat sonrası ruj sürerken ruju yedirmek adına dudaklarınızı birbirine bastırma hareketi yapmamalısınız. Bu hareket iyileşmekte olan burun ucunuz için gerilime neden olmaktadır.
    • burun estetiği ameliyatı sonrası bölgenin mikrop kapmasının önlenmesi amacıyla, 4 hafta geçmeden havuza girilmemeli ve hijyen kurallarına mutlaka dikkat edilmelidir.

    Burun Estetiği Fiyatları 2024

    Burun estetiğinde fiyatlandırma yapılırken hastanın muayene bulguları ve operasyonun niteliği göz önünde bulundurulmaktadır. Burunda var olan eğrilikler ve şekil bozuklukları kullanılacak tekniği ve operasyon süresini değiştirebilmektedir. Bu bağlamda burun estetiği için standart bir fiyatlandırma uygulanamamaktadır. Ancak muayene ardından hastalar için uygun olan operasyon planlaması gerçekleştirilir ve ardından özel fiyatlandırma uygulanır.

    Yasalar gereği burun estetiği fiyatları 2024‘de paylaşılamamaktadır. Plastik cerrahi uzmanları ve bu alanda sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşları web sitelerinde veya sosyal medya platformlarında fiyatlandırma hakkında rakamsal veriler paylaşamamaktadır.

    Burun Estetiği: Sıkça Sorulan Sorular

    Burun estetiği nedir ve nasıl gerçekleşir?
    Burun estetiği, burun şeklini düzeltmek veya değiştirmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Ameliyat sırasında, burun kemiği ve kıkırdakları yeniden şekillendirilir, burun ucu düzeltilir ve burun simetriği sağlanır.

    Burun estetiği ameliyatı için uygun aday kimdir?
    Burun estetiği ameliyatı için uygun adaylar, burunlarından memnun olmayan ve görünümünü değiştirmek isteyen kişilerdir. Genel sağlık durumu iyi olan, burun gelişimi tamamlanmış olan ve gerçekçi beklentilere sahip olan kişiler aday olabilir.

    Burun estetiği ameliyatı acı verir mi?
    Burun estetiği ameliyatı sırasında genellikle genel anestezi veya lokal anestezi kullanılır, bu nedenle ameliyat sırasında acı hissedilmez. Ancak ameliyat sonrasında bir süre hafif ağrı, şişlik ve rahatsızlık hissi yaşanabilir. Doktorunuz ağrıyı yönetmek için size uygun ağrı kesiciler önerecektir.

    Burun estetiği ameliyatı sonrası iz kalır mı?
    Burun estetiği ameliyatı sonrasında izler oluşabilir, ancak bunlar genellikle minimal ve çoğu zaman görünmez hale gelir. Kesi izleri genellikle burun içinde veya burun dışında doğal kırışıklıklarda veya katlantılarda yerleştirilir. Doktorunuz, izleri en aza indirmek için uygun teknikleri kullanacaktır.

    Burun estetiği sonuçları ne zaman görülebilir?
    Burun estetiği sonuçları genellikle ilk birkaç hafta içinde belirgin hale gelmeye başlar. Ancak tam iyileşme süreci birkaç ay sürebilir. Ödem ve şişlikler zamanla azalır ve burun şekli istenen sonuca ulaşır.

    Burun estetiği ameliyatı kalıcı mıdır?
    Burun estetiği ameliyatı sonuçları genellikle kalıcıdır. Ancak yaşlanma süreci, yerçekimi ve cilt elastikiyetindeki değişiklikler zamanla burun şeklini etkileyebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, ideal vücut ağırlığını korumak ve güneşten korunmak sonuçların uzun süreli korunmasına yardımcı olur.

    Burun estetiği ameliyatı sonrası nefes alma sorunu yaşanır mı?
    Burun estetiği ameliyatı sonrasında bazı hastalarda geçici olarak burun tıkanıklığı veya nefes alma zorluğu yaşanabilir. Bu durum genellikle ameliyat sonrası ödem ve geçici mukozal örtülenme nedeniyle oluşur. İyileşme süreci ilerledikçe, burun içi şişlik azalır, mukozal tabaka normale döner ve nefes alma normalleşir. Doktorunuzun önerdiği burun spreyleri veya diğer tedavilerle bu süreci desteklemek mümkündür.

    Burun estetiği ameliyatı sonrası güneşe çıkılabilir mi?
    Burun estetiği ameliyatından sonra güneşe çıkmak önerilmez, çünkü ameliyat sonrası doku iyileşme sürecindedir ve güneşin zararlı etkileri iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir. Güneşin ultraviyole (UV) ışınları, ameliyat bölgesinde daha belirgin izler oluşmasına ve iyileşme sürecinin daha uzun sürmesine neden olabilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası süreçte güneşten korunmak için güneş kremi kullanmak, şapka takmak ve açık güneş altında uzun süre kalmaktan kaçınmak önemlidir. İyileşme süreci boyunca gölgeli veya kapalı alanlarda bulunmak ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmamak da önerilir.

    Burun estetiği ameliyatı sonrası gözlük kullanılabilir mi?
    Burun estetiği ameliyatından sonra bir süre boyunca gözlük kullanmaktan kaçınılması önerilir. Gözlük, burna baskı yaparak iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir ve burun şeklini etkileyebilir. Doktorunuzun önerdiği süre boyunca, alternatif gözlük kullanımı veya kontak lens kullanımı tercih edilebilir. Böylece burun bölgesindeki iyileşme süreci rahatsızlık yaşamadan ilerleyebilir.

    Burun estetiği ameliyatı sonrası ne zaman işe dönülebilir?
    Burun estetiği ameliyatından sonra işe dönüş süresi kişinin iyileşme sürecine ve işin gerektirdiği fiziksel aktivitelere bağlı olarak değişir. Genellikle 1 ila 2 hafta sonra işe dönülebilir, ancak tam iyileşme süreci biraz daha uzun olabilir. İşe dönüş sürecinde, fiziksel aktivitelerden kaçınmak, ağır kaldırmaktan ve yorucu aktivitelerden kaçınmak önemlidir. Doktorunuzun önerilerini dikkate almak, iyileşme sürecini en iyi şekilde destekleyecektir.

    Doç. Dr. Sevgi KURT Online Randevu
    Doç. Dr. Sevgi KURT Online Randevu
    Online Randevu Telefon Araması