Göz Kapağı Estetiği – Blefaroplasti Nedir ve Nasıl Yapılır?

    Göz kapağı estetiği diğer adıyla blefaroplasti, alt ve üst kapaklara uygulanabilen sarkmış derilerin ya da fazla kas dokularının çıkarılabilmesi için yapılan işlemdir. Plastik cerrahi uzmanı tarafından uygulanmaktadır. Hem üst göz kapağı hem de alt göz kapağına uygulanabilir. Göz kapağı görünümünü iyileştirmek ya da fonksiyonel problemleri gidermek için tercih edilir. Bu estetiklerin, alanında uzman kişiler tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır.

    Göz Kapağı Estetiğine Neden İhtiyaç Duyulur?

    Yaşın ilerlemesiyle birlikte göz kapakları gerilmeye başlar, göz kapağını destekleyen kaslar zamanla zayıflamaya başlar. Bu sebeple fazla yağ da göz kapaklarının altına ve üstüne toplanır. Bu da göz kapaklarının üst kısmı ya da tam göz kapaklarında torbalanmaya neden olur.
    Üst göz kapağı yaşlanma belirtileri 30’lu yaşlarda alın ve kaşların aşağı doğru yer değiştirmesi ile başlar. Bu durum da üst göz kapağında bollaşmalar meydana gelir. 50’li yaşlara doğru üst göz kapağında yer alan kasların incelmesiyle birlikte hem bolluk artar hem de göz çukurunda bulunan yağ yastıkçıkları belirginleşir. Alt göz kapağındaki yaşlanma belirtileri ise 40’lı yaşlara doğru yanaktaki dokular yer çekiminin etkisiyle aşağı iner. Bu durumda alt göz kapağında çöküntüler meydana gelir.
    50’li yaşlarda ise alt göz kapağı kaslarının zayıflamasıyla birlikte göz küresinde bulunan yağ yastıkları desteklerini kaybettiği için belirgin hale gelmeye başlar. Üst göz kapağı ameliyatı lokal anestezi ile 1 saat içerisinde gerçekleştirilir. Hasta üzerinde çizim yapılarak çıkarılacak kısımlara karar verilir. Alt göz kapağı ameliyatı ise endoskopik cerrahi ile yanak dokusu yukarı alınır. Eğer ki ameliyat sonunda hala belirtiler gözle görülür şekilde ise göz kapağı estetiği yapılmasına karar verilir.

    Göz Kapağı Ameliyatı Hangi Yaşta Yapılır?

    Göz Kapağı Estetiği
    Göz Kapağı Estetiği

    Genellikle belirli bir yaştan sonra yaşlanma belirtileri ortaya çıktığı için göz kapağı estetiği 35 yaş üzeri bireylere yapılmaktadır. Pek tabii ihtiyacı olan her birey de bu ameliyatı tercih edebilir.

    Göz Kapağı Estetiği Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

    • Üst göz kapağının sarkması ve görme yetisini sınırlaması.
    • Göz kapağının göz altından sarkarak kapak çizgisini ortadan kaldırması.
    • Görüş kalitesinin düşmesinden dolayı alnı sürekli yukarı kaldırma ihtiyacı.
    • Üst göz kapağı normal bireylere göre daha şişkin bir halde ise.
    • Üst göz kapağı sarkmasından dolayı makyaj yapmanın zor olması.

    Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

    Göz kapağı düşüklüğü, doğuştan gelebildiği gibi sonradan dış etkenlere bağlı olarak da gerçekleşebilir. Üst göz kapağı düşüklüğü diğer bir adı ile pitozis olarak bilinen problem, göz kapağının gözün renkli kısmını bir milimetreden daha fazla uzunlukta örtmesine verilen bir isimdir. Göz kapağı düşüklüğü belirtileri arasında yüzde yorgun ve donuk bir ifade, gözde kuruluk ve aşırı yaşarma, görme alanında azalma, kaşlarını kaldırarak göz kapaklarını yukarıya çekmek yer almaktadır.
    Göz kapağı düşüklüğü problemi yaşayan kişilerin, estetik görünümden ziyade görme yetisi kısıtlandığı için tedavi edilmesi gerekir. Yaş olarak daha küçük bireylerde göz kapağı düşüklüğü, genellikle göz tembelliğinden dolayı oluşmaktadır. Eğer ki göz tembelliğinden dolayı oluşan bir göz kapağı düşüklüğü var ise tedaviye erken başlanmalıdır. Her yaşta görülmesi mümkün olan göz kapağı düşüklüğü ameliyatı farklılık gösterebilir. Çocuk hastalarda görme engelini ortadan kaldırmak için ameliyat tercih edilmektedir. Ameliyat sonrası özel gözlük kullanımı ve damlalar ile destekleme sağlanabilir. Erişkinler için de dışarıdan belli olan ve görme engeli koyan durumlarda göz kapağındaki fazlalık alınır, göz kapağını tutan kasın güçlenmesi için de kasa bazı müdahalelerde bulunulur. Pek tabii isteğe bağlı olarak da ameliyat gerçekleştirilir.
    İdeal göz kapağı ameliyatını belirlemek için adımlar bulunmaktadır:

    • İlk olarak göz altından yanağa doğru inen derin bir çukur bulunuyorsa bu çukur kesinlikle doldurulmalıdır. Klasik bir göz kapağı ameliyatından önce bu uygulama yapılmalıdır.
    • Yanaklarda sarkıklık bulunuyorsa düzeltilmelidir. Alt göz kapağı ameliyatından önce uygumanın yapılması gerekir.
    • Üst göz kapağı ameliyatında alın mutlaka kontrol edilmelidir. Alın kaşlar ve gözlerin üzerine yığılmış halde durmamalıdır. Üst göz kapağı ameliyatı daha sonra yapılmalıdır.

    Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır

    Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, uzman oküloplasti hekimleri ile birlikte tedavi edilir. Yaklaşık olarak 20 dakika süren bu ameliyat lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Ameliyat için kesi, göz kapağı çizgisinden gerçekleştirilmektedir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatında gözle görülür bir iz bulunmaz. Yaklaşık olarak 10 gün içerisinde de tamamen izler kaybolmaya başlar.

    Göz Kapağı Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Bilinmesi Gerekenler

    Ameliyat öncesi sigara ve tütün kullanımına yaklaşık 2-3 hafta öncesinde bırakılmalıdır. Beklenmeyen etkilerle karşılaşmamak adına bitkisel takviyelere de bir süre ara verilmelidir. Ameliyat sonrasında göz kapaklarını örten bantlar bulunur. Bu bantlar görme fonksiyonunu etkilemez. Ameliyat sonrası ödemleri alması için soğuk uygulamalar yapılır. Fakat buna rağmen genellikle göz çevresinde şişlik ve morluklar oluşur. Bu şişlik ve morluklar ilk iki gün fazla iken üçüncü gün azalmaya başlar.

    Göz Kapağı Ameliyat Riskleri Nelerdir?

    Göz kapağı ameliyatı riskleri de yer almaktadır. Ameliyat esnasında ya da sonrasında kanamalar meydana gelebilir. Bu riskten uzak kalabilmek için ameliyattan yaklaşık 10 gün önce aspirin gibi bazı ilaçların kullanılması sakıncalıdır. Ameliyat sonrasında enfeksiyon pek sık karşılaşılan bir durum değildir. Fakat kimi zaman enfeksiyon riski bulunabilir, bunun için de doktor tavsiyesi ile uygun antibiyotikler kullanılabilir. Son derece az ihtimal ile karşımıza çıkan körlük ihtimali ise cerrahi sırasında ya da sonrasında meydana gelen kanamalardan kaynaklı olabilir.
    Erken teşhis burada en önemli olan şeydir. Göz kapağı ameliyatının bir diğer riski ise alt göz kapağında aşağı doğru çekilmelerdir. Genellik bu risk ikinci kez ameliyat olmayı tercih eden kişilerde görülmektedir. Göz kapağı derisinin fazla alınması ile ortaya çıkan bu riskte yeniden üst göz kapağından alınan deri yerine konularak çözümlenebilir. Ameliyatın üzerinden bir süre geçtikten sonra yaşlanma, güneş ışığına maruz kalma, rüzgar gibi etmenler göz yapısında değişikliğe neden olabilir. Sonuç olarak blefaroplasti uygulaması yaşlanmayı durdurmaz, göz kapağında sürekli bir değişiklik yapmaz. Zamanla yeni estetikler ile görüntünün korunması da mümkündür.

    Göz Kapağı Estetiği İyileşme Süreci

    Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrasında iyileşme oldukça hızlıdır. Lokal anestezi ile uygulama yapıldığı için hastane de yatış yapılmasına gerek duyulmaz. Ameliyattan bir gün sonra duş alınabilir, su ve köpüğün dikişlerin üzerine gelmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Dikişlerin etrafı bir pamuk yardımıyla nazikçe temizlenebilir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrasında yaklaşık olarak 3 hafta sert hareket yapılmamalı, göz ovuşturulmamalıdır. Ameliyattan sonra da dışarı çıkıldığı durumlarda güneş gözlüğü kullanmakta fayda vardır.
    Uygulama sonucunda göz kapağında oluşması beklenilen yaşlanma durdurulmaz. Yalnızca daha genç bir görünüm elde edilir ve uzun yıllar etkisini korur. Göz kapağı estetiğinde iyileşme süresi kişinin yaşlanma seviyesi, istediği değişimin düzeyi ya da kişinin anatomik özelliklerine göre farklılıkları bulunur. Estetiğin kapsamı arttıkça iyileşme süresi, ödemler ya da morlukların düzelme süresi de uzamaktadır. Morluk ya da diğer görüntüler dikişler alındıktan sonra hafif makyaj ile kapatılabilir. Yaklaşık 21 gün sonra istenilen makyajlar uygulanabilir.

    Doç. Dr. Sevgi KURT Online Randevu
    Doç. Dr. Sevgi KURT Online Randevu
    Online Randevu Telefon Araması