Dünyada birçok insan güzelleşmek ve organların fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla estetik operasyonlara başvurmaktadır. Araştırmalar göstermiştir ki, insanlar tarafından güzel ve çekici bulunan yüzlerin en belirgin özelliği, yüz iskeleti ve yüzdeki organların simetrik bir denge ile yerleşmiş olmasıdır. Tam orta hatta yer alması sebebiyle çenede var olan herhangi bir asimetri, yüzde belirgin orantısızlıklara ve eğri bir görünüme yol açabilmektedir.

    Son dönemlerin en trend estetik operasyonlarından biri haline gelen çene estetiği ile yüzde çeşitli sebeplerle ortaya çıkmış olan asimetrik çene görünümü kolayca iyileştirilebilmektedir.

    Çene Estetiği Nedir?

    Çene estetiği, yüzdeki simetri bozukluğunun giderilmesi ve işlevselliğin artırılması amacıyla gerçekleştirilen çenenin ideal konumuna ve şekline kavuşturulması operasyonudur. Çene estetiği operasyonunun başlıca amacı ısırma fonksiyonlarının iyileştirilmesi, güzel bir gülüş oluşturulması ve her iki çenenin yüzdeki diğer organlar ile arasındaki uyumu sağlamaktır.

    Kimler Çene Estetiği Yaptırabilir?

    Çene Törpüleme
    Çene Estetiği

    Son yıllarda daha iyi bir görünüme kavuşmak amacıyla hem erkekler hem de kadınlar tarafından çene estetiği operasyonları sıklıkla tercih edilmektedir. Çenede var olan asimetrik bozukluklar yüz ifadesini büyük oranda değiştirmekte ve somurtan bir ifadeye yol açabilmektedir.

    Genellikle doğum sonrası oluşan gelişim bozuklukları, kaza ve travmalar, ortodontik tedavinin geciktirilmesi gibi sebeplerle çenede meydana gelen şekil bozuklukları, görünümünü önemseyen kişiler için özgüven düşürücü olabilmektedir. Bu bozukluklar çene estetiği ameliyatı ile kolayca ortadan kaldırılmakta ve yüz olması gereken forma kavuşturulmaktadır.

    Çene Ameliyatı konusunda daha detaylı bilgi almak isteyenler, Prof. Dr. Kemal UĞURLU Hoca’mızın yazmış olduğu makaleleri de okuyabilirler.

    Ancak çene estetiği yalnızca görünüm kaygısı ile gerçekleştirilen bir operasyon değildir. Bu operasyon aynı zamanda çenenin çiğneme, gülme, konuşma gibi fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getiremediği durumlarda da başvurulan etkili bir tedavi yöntemdir.

    Çene estetiği operasyonu zorunlu olmayan durumlar haricinde 18 yaş ve üzeri hastalara uygulanmaktadır. Bunun başlıca nedeni kemiklerin gelişimlerini tamamlamalarının beklenmesidir. Ancak bir takım özel durumlarda doktor onayı dahilinde küçük yaş grupları için de çene estetiği tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

    Çene Asimetrisi Nasıl Farkedilir?

    Çene estetiğine ihtiyacınız olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Eğer güldüğünüzde üst diş etleriniz fazla görünüyor ise, ağzınızı kapatırken alt ve üst dişleriniz arasında fazla boşluk oluşuyor ise bu çenenizde asimetri olduğu anlamına gelir. Çene asimetrilerini fark edebilmenizin bir diğer yolu alt çenenin ön ucuna bakmaktır. Profilden bakıldığında dudaklarınızın fazla gerisinde ya da ilerisinde görünüyor ise yine çene estetiğine ihtiyacınız vardır denilebilir.

    Çenede var olan asimetriler genellikle hastalar ve yakınları tarafından kolay fark edilememektedir ancak yüzde var olan harmoniyi belirgin şekilde değiştirmektedir. Bu operasyonu gerçekleştirdiğim birçok hastam ön muayene öncesi sorunun çeneden kaynaklandığını farkında değillerdi.

    Çene estetiği önerilen durumlar:

    • Alt ve üst çene dişlerinin temas etmediği durumlar
    • Yiyeceklerin yeterince çiğnenemediği durumlar
    • Alt çenede var olan kaymalar
    • Çenenin kırılıp yanlış kaynaması sonucu oluşan eğrilikler
    • Üst veya alt çenenin geride olduğu durumlar
    • Üst çene ve üst dudağın gelişemediği tavşan dudaklılık
    • Çocukken var olan geniz eti sebebiyle çenenin gelişmemesi durumu
    • Alt çenenin fazla gelişmiş olduğu durumlar

    Çene Ucu Ameliyatı Nedir?

    Çene ucu ameliyatı daha çok çiğneme ve konuşma bozukluğu bulunmayan hastalarda tercih edilen, dolgu, vida, protez ve çene törpüleme gibi metotlar kullanılarak çene ucunun burun ve yüz ile uygun hizalanması operasyonudur. Diğer estetik ameliyatlara göre çok daha dikkat isteyen bir işlem olup, var olan asimetrileri gidererek yüzün görünümünde belirgin bir iyileşme sağlamaktadır.

    Ameliyatsız Çene Estetiği Mümkün mü?

    Çene estetiğinde tek yol her zaman ameliyat değildir. Çenede bulunan simetri bozukluğunun boyutuna bağlı olarak tedavide uygulanacak metot değişebilmektedir. Çoğunlukla çene ucunun geride olması durumunda ya da jawline bölgesinin belirgin olmadığı durumlarda dolgu uygulamaları ile çenenin görünümü istenilen forma getirilir. Bu yöntem daha çok işlevsel bir bozukluğu bulunmayan çenelerde tercih edilmektedir.

    Çene Estetiği Nasıl Yapılır?

    Çene estetiği operasyonunun başarıyla sonuçlanabilmesi için en kritik basamak planlama kısmıdır. Bu basamakta çene tek başına değerlendirilmez hastaya yüz analizi yapılır ve anatomisi incelenir. 3D görüntüleme tekniği ile dudaklar, dişler, boyun, burun ve çene arasında olması gereken mesafeler belirlenmekte ve çenede yer alan asimetrik bozukluklar saptanmaktadır. Ayrıca yumuşak dokuların operasyona uygunluğu incelenerek olası sarkmaların önüne geçilmektedir. Operasyon öncesi ve sonrasında hastanın ortodontik tedavisini gerçekleştirmesi gerekebilir.

    Çenede bulunan bozuklukların ve hastanın beklentilerinin belirlenmesi ardından uygulanacak operasyon metodu seçilir. Hasta genel anestezi altındayken yaklaşık 1-2 saat içerisinde operasyon gerçekleştirilir.

    Çenenin küçük olması ya da eğri olması durumunda dudağın iç kısmından küçük bir kesi ile girilerek çene kemiği olması gereken konuma getirilir ve ardından implantlar ile sabitlenir. Çenenin uygun pozisyon ve şekle getirilebilmesi için gerekli olan implantların boyutu ve konumu çenede var olan bozukluğa göre değişiklik göstermektedir. Çenenin olması gerekenden büyük olması durumunda ise yine dudağın iç kısmından küçük bir kesi ile girilerek çene törpüleme işlemi gerçekleştirilir.

    Çene Estetiği Ameliyatı İyileşme Süreci

    Çene estetiği operasyonundan sonra bazı durumlarda hastaya belirli bir süre sargı veya bandaj uygulanır. Operasyon sonrasında kullanılan cerrahi tekniğe bağlı olarak çenede ödem, morarma ve yüzde şişlik oluşabilmektedir. Bu etkiler hastanın cilt hassasiyetine bağlı olarak boyun bölgesinde de görülebilmektedir. Çene operasyonu ardından yaşanan tüm bu etkiler maksimum 1-2 hafta içerisinde ortadan kalkar.

    İyileşme sürecinde ağrı, şişlik ve yanma gibi belirtilerin giderilmesi amacıyla çene, yanak ve gözlerin altına buz kompresler uygulanması önerilmektedir. Bu uygulama sırasında buzun cilde doğrudan temas etmemesi önemlidir.

    Operasyon sonrası hastanın 6-8 haftalık süreçte çenesini zorlamaması gerekmekte bu amaçla çene, ortodontik teller ve özel lastikler ile sabitlenmektedir. Bu süreçte hastanın kilo kaybı yaşamaması için ilk haftalarda özel üretilmiş beslenme içecekleri ile sıvı diyet uygulaması gerekmektedir. Sonraki haftalarda ise yavaş yavaş yumuşak gıdalar tüketilmeye başlanır.

    Çene estetiği ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde ağır sporlar önerilmemekle birlikte hastanın hareket halinde olması dolaşımı hızlandırarak iyileşmeyi de olumlu etkileyecektir.

    Çene Estetiği Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?

    Çene estetiği operasyonu dudak içinden ya da çene altından açılan küçük bir kesik ile gerçekleştirilmektedir. Daha çok ağız hijyeni iyi olan hastalarda tercih edilen dudak içinden kesi yöntemi sonrası herhangi bir iz kalmamaktadır. Çene altındaki kırışma bölgesinden kesi yapılarak gerçekleştirilen operasyonlarda küçük bir iz oluşabilmektedir.

    Çene Estetiği Fiyatları

    Çene estetiği ameliyatları için burun, meme gibi diğer estetik türlerinde olan standart bir fiyatlandırma işlemi uygulanamamaktadır. Bunun başlıca nedeni çenede bulunan deformasyon ve asimetrilere bağlı olarak uygulanacak estetik operasyonun farklılık göstermesidir.

    Çenede var olan bozukluklar nedeniyle başvuran hastalar, tedavi metodunun belirlenmesi amacıyla ön muayeneye alınır ve çenenin önden, profilden röntgen görüntüleri incelenir. Yumuşak dokular muayene edilir ve uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Bu bağlamda fiyatlandırma gerçekleştirilir.

    Online Randevu Telefon Araması